Mindmap-rijmspel

geschreven door Rianne op zondag 25 oktober 2015

Voor de herfstvakantie gaf ik de les Regenrijmen (Schatkist), een kringactiviteit waarbij kinderen moeten rijmen op de woorden vos, ree, uil en beer (laatstgenoemde heb ik overigens vervangen door das). Eerder deze week publiceerde ik de mindmap Rijmen met Flups de Rijmrups waarbij ik een deel van de genoemde rijmwoorden gevisualiseerd heb, onzinwoorden zijn bijvoorbeeld niet te vangen in afbeeldingen. Deze mindmap kunnen kinderen (terug) lezen in de leeshoek of tijdens wachtmomentjes in de kring. Intussen borrelde het in alle hevigheid door in mijn hoofd met een 'mindmap-rijmspel' als gevolg!

Het spel bestaat uit een centrale afbeelding met de vier hoofdtakken, aangevuld met losse rijmkaartjes. Het computerprogramma iMindmap heeft een functie waarmee je eenvoudig alle vertakkingen in een klap tijdelijk kunt verbergen. Het uitprinten van de centrale afbeelding met vier hoofdtakken had ik dus snel klaar. Voor de losse rijmkaartjes moest ik iets meer moeite doen. Ook geen probleem, door het spel duurzaam te maken kan ik er immers jaren mee vooruit! Na het printen heb ik de materialen gelamineeerd en voorzien van magneetband. Het spel was klaar voor gebruik en vandaag heb ik het in mijn klas geintroduceerd.

Na een klassikale instructie mochten de kinderen het spel tijdens de werkles bij het verfbord (=magnetisch whitebord) spelen. Samenwerking leverde waardevolle interactiemomenten op!  De jongste kinderen kregen de opdracht om de rijmkaartjes in de buurt van de juiste tak te plakken. De meer ervaren mindmappers mochten het rijmwoord met een lijn aan de juiste hoofdtak verbinden. 

In het verleden liet ik de kinderen hiervoor altijd whitebordstiften gebruiken. Helaas zijn deze moeilijk in alle kleuren te verkrijgen en als de doppen er niet goed opgedaan worden, drogen ze ook nog eens snel uit. Vandaag vond ik een geweldig alternatief in de kast... Stabilo Woody 3 in 1, prachtig multifunctioneel materiaal! Niet goedkoop, maar zeer geschikt voor deze mindmapactiviteit. De potloden hebben mooie heldere kleuren en de lijnen zijn eenvoudig met een vochtig doekje te verwijderen.

Met dit spel kunnen kinderen zich verder bekwamen in het zelf maken van echte mindmap. Ze waren super enthousiast en ik was blij dat het spel goed in de smaak viel. Weer een mooie manier om kleuters met rijmen én mindmappen bezig te laten zijn! 

2 reacties: klik hier om ook een reactie te plaatsen

 • Ha Rianne


  Na een inspirerende workshop op onze school , wil ik aan de slag.
  Stuur je mij alle plaatjes rondom Sint?
  Ik had mijn mailadres afgegeven, maar had er waarschijnlijk een foutje in staan.
  Dan je wel alvast.
  Groetjes Elly Willemen.

  door Elly  , op donderdag 10 november 2016

 • Ha Rainne,

  Op de kleuteruniversiteit dag in Vleuten heb ik met veel enthousiasme je workshop gevolgd.
  Wij waren met 12 ob collega's en doen in onze onderbouw ontwikkel groep allen een kort verslag van een gevolgde workshop en je begrijpt het al..... ik ga proberen mijn collega's te enthousiasmeren voor mindmappen.
  Mag ik van jou de download met het rijm spel, dan kan ik die iig laten zien.
  Verder heb ik wat mindmaps van je site gehaald.
  En eventueel je presentatie om stukjes uit te laten zien?
  Ik hoor het graag van je.

  Groetjes Ellynoor

  door Ellynoor Palm  , op dinsdag 09 februari 2016


uw reactie kunt u hieronder ingeven.
N.B.: I.v.m. 'spam' is het niet toegestaan een hyperlink in uw reactie te plaatsen.

Geef het antwoord van de opgave op het plaatje (om spam tegen te gaan):

Geef het <u>antwoord</u> van de opgave op het plaatje (om spam tegen te gaan): =